Terleme Botoksu
Aşırı terleme tıbbi adı ile hiperhidroz sık görülen bir sorundur. Normal popülasyonda %3-10 oranında görülür. Yani her yüz kişiden on kişi fazla terlemeden şikâyetçidir. Fazla terleme, ter kokusu sorunu da oluşturur. Bu nedenle hem kıyafetlerdeki ter lekesinin görüntüsü, hem de ter kokusu kişileri sosyal olarak çok rahatsız eder.
Aşırı terleme tedavisinde en pratik yöntem botoks uygulamasıdır. Terleme botoksu en sık, kol altı ve el içine yapılır.
Terleme botoksu ince iğnelerle yapılır. İşlem öncesinde botoks uygulanacak alan uyuşturulduğu için işlem çok zor değildir. Terleme botoks işlemi 10-15 dakikada yapılan bir işlemdir. Uygulamadan sonra hemen gündelik yaşantınıza dönebilirsiniz, herhangi bir iyileşme süresine gerek yoktur. Terleme botoks uygulandıktan sonra etkisi birkaç gün sonra yavaş yavaş başlar. İki hafta içinde terlemeniz yaklaşık %80 oranında azalır. Botoksun etkisi 4-6 ay sürer. Sonra botoksun etkisi geçer, terleme tekrar eskiye döner. Botoksun etkisi geçince, terleme daha kötü olmaz, yalnızca eski haline döner. Etkisi geçince tekrar botoks yaptırmanız gerekir. Botoks vücutta birikmediği için çok kere botoks yaptırmanın size bir zararı yoktur.
Botoks, sinirlerden kasa gelen uyarıların iletimine engel olur. Yani sinir, kaslara kasılma uyarısı veremez, kasların geçici süre hareket edemez. Kaslar kasılmayınca üzerinde kırışıklık oluşmaz. Botoks bu şekilde etki eder.
Botoks çok derin, cilde yerleşmiş kırışıklıkları tamamen açmaz ancak hafifletir. Ama yine de botoks yapmak gerekir. Çünkü eğer botoks yapılmazsa kırışklıklar daha da derinleşir ve yenileri olur. Bu nedenle kırışıklıklar derin de olsa botoks yapılmalıdır. Tam açılmayan derin kırışıklıklar için önce botoks ile mümkün olduğunca hafifletip sonra üzerine dolgu yapılabilir.
Botoks yanlış yapılırsa mimikleri bozup, yapar bir yüz ifadesi yapar. Botoksun bu şekilde maske yüz yapmaması için uzman doktor bulunan kliniklerde işlem yaptırmalısınız. Botoks işleminde amaç yüz ifadesini değiştirmeden kırışıklıkları azalmaktır. Doğru yapılan botoks ile sizi gören kişiler, botoks mu yaptırdın demezler, daha genç daha dinç göründüğünüzü söylerler.
Botoksu etkisi ortalama 4-6 sürer. Etkisi bu süre sonra geçer ve tekrar yapmak gerekir.
Evet botoks özellikle gerilim türü baş ağrılarında ve bazı migren türlerinin tedavisinde çok etkilidir.
Botoksun etkisi birkaç gün sonra yavaş yavaş başlar tam etki etmesi 10-14 gün alır.
Çok sıcak hama sauna, ağır sporlar, kollejen gibi gıda takviyeleri, sigara botoksun etkisinin daha kısa sürmesine neden olur.
Botoks yapıldıktan sonra antibiyotikli kremler sürüyoruz. İki saat bu kremleri yıkamayın, makyaj yapmayın. Hamam sauna gibi çok sıcak ortamlarda bulunmayın, saçınıza fön çektirmek gibi sıcağa maruz kalmayın.
Hayır, kalıcı botoks diye bir uygulama yoktur. Tüm botokslar 4-6 ay sonra kendiliğinde geçer.
Ruhsatsız botoks uygulamaları ile oluşan yan etkileri görmekteyiz. Kaçak olarak gelen, sağlık bakanlığı tarafından onaylı olmayan botoks flakonlarının içinde ne olduğunu bilemeyiz. Kaçak botokslar size zarar verebilir. Bu nedenle botoks uygulamalarını mutlaka ruhsatlı kliniklerde yaptırın. Doktor olmayan kişilerin botoks alam hakları yoktur bu nedenle kaçak botoks kullanırlar.
Evet botoks uygulaması ile en az 4 ay boyunca kırışıklığınız olmayacağı için yaşlanma geciktirir. Cilt kalitesini artırır, kırışıklık oluşumunu azaltır.
Masseter botoksu ile köşeli yüz şekli değişir. Yüz ovali artar.
Botoksun etkisinin çabuk geçmesi için, fraksiyonel radyofrekans gibi cilt altında ısıyı artıran uygulamalar yapılabilir. Bunun dışında kas hareketini artıran titreşim ve tens altleri kullanılır. Kasların kasılması artıran mezoterapi ürünleri ( DMEA içeren ilaçlar) botoks etkisini azaltır.
Botoks istediğiniz gibi olmadıysa doktorunuza başvurun gerekli eklemeleri yapıp botoksu istediğiniz hale getirebilir. Düzeltmeler, botoks yapıldıktan iki hafta sonra yapılmalıdır.